Yucca: Woonplant van de maand december 2020

Het verhaal van de Yucca
De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan een of meerdere stammetjes.

Oorsprong van de Yucca
De stammen voor de Yucca worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De planten groeien daar op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht. 

Waar moet u op letten bij de aankoop van Yucca?

 • Afmeting. Let er vooral op dat de potmaat goed is in relatie tot het aantal koppen per stam of stammen per pot, de vorm van de stam, de hoogte/lengte van de plant en de leeftijd van de plant.
 • Verschijningsvormen. Yucca komt voor in veel verschillende verschijningsvormen: enkele stam, kopstek, toef (meerdere planten van een soort in een pot), vertakt (twee of meer zijtakken op hoofdstam), met onderbeplanting, stump of mummies. 
 • Beworteling. Vooral bij stamproducten als Yucca is het belangrijk te letten op een goede beworteling. 
 • Bladpunten. Er mogen geen bladpunten (beschadigingen door stoten) groter dan 5 millimeter voorkomen. 
 • Gezondheid. De plant moet gezond zijn, dus vrij van ziekten en plagen. Let vooral op wol-, dop- en schildluis en in de stammen eventuele bananenboorders of -mot. 
 • Stamkop. De kop van de stam moet zijn afgesloten met was om rot door vocht of inwateren te voorkomen.

Yucca-assortiment
Het Yucca-assortiment is vrij beperkt. De meest verhandelde soort is de groenbladige Yucca elephantipes, genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. aloifolia en Y. rostrata regelmatig voor en voor de tuin kennen we Y. flaccida. Er bestaan ook Yucca’s waarvan het blad lichtgekleurde randen heeft, zoals de Yucca elephantipes ‘Jewel’

Verzorgingstips voor consumenten 
Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant. 

 • Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig een beetje water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam. 
 • De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen. 
 • Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig. 
 • Geel of lelijk blad weghalen kan worden weggehaald.De Yucca kan zelfs worden gesnoeid, dan liefst in de wintermaanden.  
 • De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’. 

Presentatie en verkoop tips voor de Yucca
Door zijn sterke vorm en gemakkelijke verzorging is de Yucca een ideale ik-heb-geen-groene-vingers-plant (zelfs voor studenten), liefst in een stoere, stenen pot. Om de plant helemaal trendy en ‘happy life’ te maken kan de Yucca in een kleurrijke ‘folklore’ pot gezet worden. De etnische motieven kunnen zelfs doorlopen op kunt u de stam en de bladrozet, met natuurlijke verf aangebracht.

Beelden van de Yucca
Onderstaande beelden kun je kosteloos downloaden en gebruiken met vermelding van Mooiwatplantendoen.nl

Posters Yucca
Via onderstaande links kun je de posters van Yucca kosteloos downloaden.

Poster Yucca Nederlands A1

Poster Yucca Duits A1

Poster Yucca Frans A1

Poster Yucca Engels A1

 

Yucca: woonplant van de maand december 2020